Gezondheid, Klachtenreductie en de Massagestoel

gezondheid, klachtenreductie massagestoel

Gezondheid, klachtenreductie en de massagestoel

Iemand die het beste uit zichzelf haalt, hard werkt en ambitie heeft, kan soms teveel van zichzelf vragen. In eerste instantie merkt hij daar niet veel van. Soms heeft hij wat problemen met zijn gezondheid, maar over het algemeen gaan die vanzelf weer over. Vaak blijft daar gelukkig bij. Maar als hij doorgaat met het overbelasten van zijn draagkracht, kunnen deze aandoeningen chronisch worden. Langzamerhand verdwijnen zijn veerkracht, incasseringsvermogen en werklust en krijgen tijdelijke klachten een meer permanent karakter. Voorbeelden daarvan zijn burnout of RSI.

In veel gevallen geeft een massage van een massagestoel al verlichting. Een of meerdere massagesessies kunnen ontregelde spieren tot rust brengen of een vicieuze cirkel van door spanning veroorzaakte klachten doorbreken. Het toevoegen van extra warmte en/of vibratie kan een positief effect hebben op de behandeling.
Spieren en pezen houden ons skelet op de juiste plaats. De rugspieren bijvoorbeeld ondersteunen de wervelkolom en houden deze zelfs in de juiste vorm. Heeft u eenzijdig klachten dan komt de natuurlijk vorm in gedrang en krijgt u klachten. Een verkeerde houding over langere tijd kan zo’n oorzaak zijn. Het is onze eigen reactie om pijn te verminderen door een andere houding aan te nemen. Deze andere houding zal op den duur de klacht vergroten doordat de zwakkere, verkrampte spier niet hersteld op deze wijze en meer leed veroorzaken gaat. Spierverslappers helpen tegen de gevolgen zoals pijn maar doen niets aan de onderliggende oorzaak hiervan.

Waar komen rugklachten vandaan?

 • Verkeerd leefpatroon.
  Door ons leefpatroon (zitten voor de computer, in de auto, voor de TV maar ook door toedoen van stress) verkeren we vele uren in een slechte lichaamshouding. Door deze slechte houding treedt altijd een corrigerende spierspanning op in het gebied van de nek en de onderrug en verslappen die spieren die noodzakelijk zijn voor een goede houding (buik- en bovenrug spiergroepen).
  Rugklachten ontstaan door de ‘over’spanning van spieren rond de rug. Deze spieren trekken aan de rug, waardoor er pijn in de onderrug ontstaat. Er ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de rug en lichaam niet meer ontspannen.
 • Waardoor ontstaat deze ” cirkel “?
  Slechte lichaamshouding
  Weinig beweging in thorecale gedeelte van de wervelkolom (zie afbeelding).
  Overbelasting van de onderrug
  Moeilijk kunnen ontspannen

Voetmassage apparaat

Voetmassage apparaat Triducna

99.98
85.44
135.99
2,999.00

Massagestoelen

Massagestoel NCBH

2,788.00
1,599.00
699.00

Bekijk ons volledige assortiment van massagestoelen hier.

RSI

Rug, – nek- en schouderklachten, komen voort uit deze verkeerde houding. RSI, ook vaak muisarm genoemd, heeft vaak dezelfde oorzaak maar wordt ook veelvuldig door eenzijdige bewegingen veroorzaakt. Spieren spannen zich voortdurend aan om die slechte houding te compenseren, met als gevolg pijn onder in de rug, in de schouders of in de nek.
Als gevolg van te veel zitten en te weinig beweging is bij veel mensen de beweeglijkheid van de bovenrug sterk verminderd. Dit euvel wordt gecompenseerd met een verkeerde houding, waardoor lage rugklachten en nekklachten optreden.
Een verantwoorde combinatie van masseren, rekken en bewegen is de oplossing voor dit probleem.

RSI kan op twee manieren ontstaan:

 • Door statische belasting:
 • Door langdurige lichte aanspanning van de nek/schouders wordt de doorbloeding verminderd, de energievoorziening belemmerd en hopen de afvalstoffen zich op in de spieren en krijgt u vervolgens pijn.
 • Door repeterende bewegingen:
  Het herhalen van steeds dezelfde bewegingen wordt ook wel omschreven als repeterende bewegingen. Het gaat hierbij veelal om herhaalde bewegingen van de handen. Als gevolg van veel maar weinig krachtige bewegingen van de polsen/handen ontstaat er wrijving tussen pezen en druk op spier- en zenuwstructuren waardoor ontstekingsreacties kunnen ontstaan.

Dit gedeelte van de wervelkolom moet normaal gesproken 5 graden kunnen strekken. Deze strekking is nodig om goed rechtop te kunnen zitten en staan. Wanneer dit gedeelte verstijft, dit gebeurt in een flexie stand, moet de cervicale wervelkolom en de lumbale wervelkolom dit d.m.v. een hyperlordose corrigeren.

Deze hyperlordose zet gewrichten in deze gedeelten van de wervelkolom in zijn eindstand. In deze stand zullen de gewrichten aan slijtage onderhevig zijn.

Daarnaast moeten de nek en lage rug spieren constant aangespannen worden om deze stand te kunnen volhouden. 

Constante spierspanning leidt tot spierkramp en later tot degeneratie van de spieren.

Uit eindelijk leid deze slechte houding tot veel meer klachten aan schouder en of hals spieren, denk aan thoracic outlet syndroom. Ook spanningshoofdpijnen en “vage” (rug)klachten ontstaan door een verkeerde lichaamshouding.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn de bron van vele klachten en kunnen een intense ondraaglijke pijn veroorzaken. Ze kunnen klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug en billen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Ischias bijvoorbeeld kan veroorzaakt worden door een triggerpoint.

Het spannen of kracht zetten van de spieren wordt door een zeer kleine eenheid verzorgt. Deze spiervezel sarcomeer genoemd.
De manier zoals sarcomeren zich samen trekken is zoals vingers welke zich in elkaar vouwen.
Spieren hebben miljoenen sarcomeren nodig om beweging te realiseren.
Triggerpoints komen voort als te sterk gestimuleerde sarcomeren niet terugtreden naar rusttoestand er is een spierknoop ontstaan.

Het samentrekken en ontspannen voorziet spierweefsel van bloed. Het bloed is de metabolische behoeften. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden is er geen of te weinig bloedcirculatie. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

Massage en vooral duur massage met infrarood ondersteuning brengt de bloedcirculatie weer op gang, door de massage gaat er een ontspannende werking door de spieren en komen de sarcomeren in rusttoestand. Op deze wijze wordt pijn natuurlijk en effectief bestreden. De massage is gaat vaak tijdelijk wel met enige pijn vergezeld. Als de afvalstoffen zijn afgevoerd uit de spieren en de spieren weer een normale doorbloedig hebben zullen de klachten verdwenen zijn.

Voetmassage apparaat, reflexologie en vermoeidheidsverschijnselen

Wij hebben een aparte pagina voor voetmassage apparaten met veel en verschillende soorten informatie.

Chronische spierklachten

Veel chronische klachten hebben baat bij de Turn-round strech. De massage maakt horizontale bewegingen in draaivorm. De spieren rollen aangenaam mee en ontspannen en worden krachtiger. De ruggenwervels komen goed los en op de juiste plaats terecht. Vooral de spieren rond de ruggewervel worden versterkt. De op en neergaande beweging zorgt dat de massage geleidelijk en onder meerdere hoeken plaats vind.
Turn-round massage dient gelijktijdig op een groot vlak gelijktijdig uitgevoerd te worden om geen overmatige druk op een enkele spier en wervel uit te oefenen. Doordat het lichaam parallel aan de massage meebeweegt word de beweging effectiever en is deze door onze eigen spieren niet in een enkele beweging na te bootsen.
Als kleine vergroeiingen de oorzaak van de chronische klachten zijn treed er pas naar langere tijd voortuitgang op. Het lichaam dient zijn herstel functie in te zetten en daar gaat een ruime periode meegepaard als dit met het skelet te maken heeft.

Een massagestoel:

 • Verbetert de doorbloeding.
 • Verhoogt de bloedsomloop en concentratie.
 • Activeert het stofwisselingssysteem.
 • Helpt bij gewichtsafname.
 • Verzorging van de lichaamscellen.
 • Bevordert de spijsvertering.
 • Verhoogt de functies van de diverse organen.
 • Versterkt het spierstelsel.
 • Ontspant gespannen spieren.
 • Ondersteunt de weerstand van het lichaam.
 • Verbetert de ademhaling.
 • Bouwt stress af.
 • Ontlast de tussenwervelschijven en de wervels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *